Espa logo

FR

Period: Συλλογή Ιστορικών Χρόνων

Χρυσό δακτυλίδι

Καβούσι. 3ος-2ος αι. π.Χ. Ένα λιτό αλλά εντυπωσιακό κόσμημα αποτελεί το χρυσό δακτυλίδι από το Καβούσι των ελληνιστικών χρόνων, με κυκλική σφενδόνη από λεπτό φύλλο χρυσού. Φέρει εγχάρακτη παράσταση χαμογελαστού Ερωτιδέα, που κρατά στο δεξί χέρι στεφάνι και δάδα στο αριστερό. Οι παραστάσεις Ερωτιδέων είναι συχνές στην τέχνη της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου και αποτελούν …

Χρυσό δακτυλίδι Διαβάστε Περισσότερα »

Επιτύμβιο ανάγλυφο σε μορφή πλοιαρίου που μεταφέρει ανδρικά μέλη μιας οικογένειας στις νήσους των Μακάρων

Τυμπάκι. Μέσα 2ου αι. μ.Χ. Το επιτύμβιο ανάγλυφο ρωμαϊκών χρόνων που βρέθηκε στο Τυμπάκι ήταν πιθανότατα κάποτε εντοιχισμένο σε ταφικό μνημείο (columbarium). Σώζεται το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης που εικονίζει τα ανδρικά μέλη μιας οικογένειας σε πλοιάριο. Οι επιβάτες ταξιδεύουν προς τα μυθικά νησιά των Μακάρων, μαζί με τον αποσπασματικά σωζόμενο κυβερνήτη-πηδαλιούχο στα αριστερά και …

Επιτύμβιο ανάγλυφο σε μορφή πλοιαρίου που μεταφέρει ανδρικά μέλη μιας οικογένειας στις νήσους των Μακάρων Διαβάστε Περισσότερα »

Χάλκινο εικονιστικό άγαλμα ιματιοφόρου νέου

Ιεράπετρα. 50-25 π.Χ. Το χάλκινο άγαλμα του όρθιου εφήβου αποτελεί τυχαίο εύρημα από την Ιεράπετρα. Είναι ελάχιστα μικρότερο του φυσικού μεγέθους σε διαστάσεις και στηρίζεται σε χαμηλή βάση. Ο νέος στέκεται μετωπικά, με στάσιμο το αριστερό πόδι και το δεξί λυγισμένο προς το πλάι. Φορά μόνο ιμάτιο που καλύπτει σε μεγάλο βαθμό το σώμα με …

Χάλκινο εικονιστικό άγαλμα ιματιοφόρου
νέου
Διαβάστε Περισσότερα »

Ειδώλια φτερωτού έρωτα

Γόρτυνα. 3ος-2ος αι. π.Χ. Τα τέσσερα πήλινα ειδώλια Ερώτων σε χαριτωμένες στάσεις πτήσεων προέρχονται από έναν τάφο της ελληνιστικής περιόδου που έχει ανασκαφεί στη Γόρτυνα. Οι Έρωτες έχουν στις ωμοπλάτες οπές ανάρτησης και σώζουν ίχνη διακόσμησης με λευκό και κόκκινο χρώμα. Εντυπωσιακή είναι η απόδοση της κίνησης και η εκλέπτυνση στην απόδοση των χαρακτηριστικών των …

Ειδώλια φτερωτού έρωτα Διαβάστε Περισσότερα »

Υπέρθυρο του ναού του Πρινιά

Ναός Α Πρινιά. 650- 600 π.Χ. Από τα σπουδαιότερα γλυπτά έργα της δαιδαλικής τέχνης του 7ου αι. π.Χ. είναι το υπέρθυρο της κύριας εισόδου του ναού Α στον Πρινιά. Στο πάνω μέρος του, στη θέση του φεγγίτη, υπάρχουν δύο πανομοιότυπες ένθρονες γυναικείες θεότητες, καθήμενες αντικριστά με τα χέρια να ακουμπούν στα πόδια. Οι θεότητες φορούν …

Υπέρθυρο του ναού του Πρινιά Διαβάστε Περισσότερα »

Έξεργο ανάγλυφο

Γόρτυνα. 600-480/470 π.Χ. Η μεγάλη ορθογώνια πλάκα, διακοσμημένη με θεϊκή τριάδα σε έξεργο ανάγλυφο, προέρχεται μάλλον από επένδυση του τοίχου στην είσοδο του λεγόμενου ναού της Αθηνάς στην ακρόπολη της Γόρτυνας. Η κεντρική, ψηλότερη ανδρική μορφή εικονίζεται με το σώμα και το κεφάλι μετωπικά και με τα πόδια να δείχνουν κίνηση προς τα δεξιά. Ο …

Έξεργο ανάγλυφο Διαβάστε Περισσότερα »

Μαρμάρινο σύνταγμα με άγαλμα της Ίσιδας-Περσεφόνης και του Σάραπι-Άδη

Ναός των Αιγυπτιακών θεοτήτων, Γόρτυνα. 180- 190 μ.Χ. Η ελληνιστική πλαστική του 3ου και 2ου αι. π.Χ. στην Κρήτη εκπροσωπείται από λίγα γνωστά έργα. Αντίθετα, στην επόμενη ρωμαϊκή εποχή, ο αριθμός των γλυπτών που παράγεται είναι μεγάλος. Κυριαρχούν οι αντιγραφές και οι αναπαραγωγές γνωστών κλασικών και ελληνιστικών έργων με σκοπό τα αντίγραφα αυτά να κοσμήσουν …

Μαρμάρινο σύνταγμα με άγαλμα της Ίσιδας-Περσεφόνης και του Σάραπι-Άδη Διαβάστε Περισσότερα »

Πήλινο ομοίωμα κυκλικού κτηρίου

Αρχάνες. περ. 810 π.Χ. Μοναδικό στο είδος του είναι το ομοίωμα κυκλικού κτίσματος από τις Αρχάνες, πιθανότατα ιερού ή τάφου, που ανήκε στη Συλλογή Γιαμαλάκη. Αν και χρονολογείται στη Γεωμετρική περίοδο, διατηρεί πολλά στοιχεία της μινωικής λατρείας. Από το άνοιγμα της πόρτας, που έκλεινε με ξεχωριστό θυρόφυλλο, φαίνεται η γνωστή γυναικεία θεότητα με υψωμένα χέρια …

Πήλινο ομοίωμα κυκλικού κτηρίου Διαβάστε Περισσότερα »

Επιτύμβια στήλη νέου τοξότη

Αγία Πελαγία. 450-425 π.Χ. Προς τα τέλη του 6ου αι. εμφανίζονται στην Κρήτη ανάγλυφες επιτύμβιες στήλες για τη σήμανση των τάφων των νεκρών, στα πρότυπα των αντίστοιχων αττικών στηλών. Η μαρμάρινη επιτύμβια στήλη με τον νεαρό τοξότη φέρει αετωματική επίστεψη και ακόσμητα, γωνιακά ακρωτήρια. Εικονίζεται σε βαθύ ανάγλυφο γυμνός νέος, προφανώς ο νεκρός, με ελαφρά …

Επιτύμβια στήλη νέου τοξότη Διαβάστε Περισσότερα »

Πρόχους με γραπτή διακόσμηση

Αρκάδες. 700- 600 π.Χ. Η συγκεκριμένη οινοχόη με την πλούσια γραπτή διακόσμηση χρονολογείται στον 7ο αι. π.Χ. και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της αρχαϊκής κρητικής κεραμικής. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εικονιστικές παραστάσεις του αγγείου. Στην κύρια παράσταση του ψηλού κυλινδρικού λαιμού, απεικονίζεται ένα ζεύγος σε στιγμιότυπο ερωτικής συνομιλίας, ίσως ο Θησέας και η …

Πρόχους με γραπτή διακόσμηση Διαβάστε Περισσότερα »

  • Κατηγορίες

ΑΡΓΙΕΣ

1 Ιανουαρίου: κλειστά

Θεοφάνεια: 08:30 – 15:30

Καθαρά Δευτέρα: 08:30 – 15:30

25 Μαρτίου: κλειστά

Μ. Παρασκευή: 12:00 – 17:00

Μ. Σάββατο: 08:00 – 15:30

1 Μαΐου: κλειστά

Κυριακή του Πάσχα: κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα: 08:00 – 20:00

Αγίου Πνεύματος: 08:00 – 20:00

15 Αυγούστου: 08:00 – 20:00

28 Οκτωβρίου: 08:00 – 20:00

25 Δεκεμβρίου: κλειστά

26 Δεκεμβρίου: κλειστά