Espa logo

FR

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου (ΑΜΗ) ξεκίνησε τον συστηματικό σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων για σχολικές ομάδες ήδη από το 2004. Μέσω του προγράμματος “Βιωματικά Πολιτισμικά Περιβάλλοντα” το ΑΜΗ καινοτομεί σχεδιάζοντας και προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα, που υλοποιούνται αποκλειστικά με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών (tablets, οθόνες αφής).

Στους βασικούς στόχους των προγραμμάτων περιλαμβάνεται η εξοικείωση των παιδιών με το χώρο του μουσείου, η επίτευξη μιας ευχάριστης επίσκεψης στο μουσείο και η επιδίωξη επαναλαμβανόμενων επισκέψεων, η διάδραση με τα εκθέματα, καθώς και η εξοικείωση με τη χρήση νέων τεχνολογιών.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας

 

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ' ΚΑΙ Δ' ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσφέρει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μια γιορτή στο παλάτι" που απευθύνεται σε μαθητές της Γ' και Δ' τάξης του Δημοτικού. Το πρόγραμμα προσκαλεί τους μαθητές σε μια μινωική γιορτή. Εκεί, οι συμμετέχοντες, με τη βοήθεια ενός φανταστικού ήρωα από τη μινωική εποχή, του Μηνά, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές πτυχές της ζωής στο παλάτι και να παρακολουθήσουν από κοντά τα στάδια προετοιμασίας της γιορτής. Μέσα από την περιήγησή τους στις αίθουσες του μουσείου, αναζητώντας και παρατηρώντας επιλεγμένα εκθέματα, θα έρθουν σε επαφή με την αρχιτεκτονική, την κεραμική, τη διατροφή αλλά και τα θεάματα της μινωικής περιόδου. Παράλληλα, θα τους δοθεί η δυνατότητα να περιηγηθούν εικονικά σε διαφορετικούς χώρους του ανακτόρου και να γνωρίσουν τις λειτουργίες τους.

Η υλοποίηση του προγράμματος, διάρκειας 1,5 ώρας, γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν αυστηρά έως 25 μαθητές, συνοδευόμενοι από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό. Για να παρακολουθήσει μία τάξη τα προγράμματα του μουσείου δεν απαιτείται πρότερη γνώση. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες με τρόπο τέτοιο που οι συμμετέχοντες αναζητούν τις απαντήσεις στα ίδια τα αντικείμενα της έκθεσης αλλά και στο εποπτικό υλικό που τα συνοδεύει.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας

 

ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, με τίτλο "Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο". Το πρόγραμμα καλεί τους μαθητές να ταξιδέψουν στη Μεσόγειο των προϊστορικών και των ιστορικών χρόνων και να γνωρίσουν τα σημαντικότερα λιμάνια της κατά την αρχαιότητα. Στο ταξίδι τους οι μαθητές ακολουθούν τους εμπορικούς δρόμους κάθε εποχής, αναζητούν πρώτες ύλες και εξωτικά αντικείμενα, έρχονται σε επαφή με το διαφορετικό και εξερευνούν τις διαπολιτισμικές επαφές της Κρήτης με άλλους λαούς.

Για να παρακολουθήσει μία τάξη του Γυμνασίου το προσφερόμενο πρόγραμμα του μουσείου δεν απαιτείται πρότερη γνώση. Οι δραστηριότητες είναι διαμορφωμένες με τρόπο τέτοιο που οι συμμετέχοντες αναζητούν τις απαντήσεις στα ίδια τα αντικείμενα της έκθεσης, αλλά και στο εποπτικό υλικό που τα συνοδεύει.

Η υλοποίηση του προγράμματος, διάρκειας 1 ½ ώρας, γίνεται αποκλειστικά με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν αυστηρά έως 25 μαθητές, συνοδευόμενοι από τουλάχιστον έναν εκπαιδευτικό.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας

Εκπαιδευτικα φυλλαδια εξερευνησης για οικογενειες με παιδια ανω των 5 ετων.

 

Αποκτήστε τα φυλλάδια εξερεύνησης του ΑΜΗ και ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά σας τα εκθέματα του Μουσείου. Τα εκπαιδευτικά φυλλάδια διατίθενται σε τρία διαφορετικά θέματα και μετατρέπουν τη μουσειακή επίσκεψη σε ευχάριστη και δημιουργική εμπειρία για όλη την οικογένεια. Προμηθευτείτε τα δωρεάν μαζί με το εισιτήριό σας από το εκδοτήριο εισιτηρίων του Α.Μ.Η.

Προγραμματίστε την επίσκεψή σας

 

Οι Μινωίτες στο Α.Μ.Η.

Με το φυλλάδιο "Οι Μινωίτες στο Α.Μ.Η." τα παιδιά ανακαλύπτουν εκθέματα της Προϊστορικής Συλλογής του Μουσείου μέσα από δραστηριότητες που μετατρέπουν την επίσκεψη σε διασκεδαστική εμπειρία.Φυτά και Ζώα στο Α.Μ.Η.

Με το φυλλάδιο "Φυτά και Ζώα στο Α.Μ.Η." οι μικροί επισκέπτες του Μουσείου περιηγούνται στην έκθεση της Προϊστορικής Συλλογής και ανακαλύπτουν γνωστά και αγαπημένα ζώα και φυτά μέσα από τα εκθέματα του Μουσείου.Θεοί και ήρωες στο Α.Μ.Η.

Με το φυλλάδιο "Θεοί και ήρωες στο Α.Μ.Η." τα παιδιά ανακαλύπτουν τους θεούς και τους ήρωες του αρχαίου ελληνικού κόσμου μέσα από τα εκθέματα της Συλλογής των Ιστορικών Χρόνων, ενώ παράλληλα έρχονται σε επαφή με γνωστούς κρητικούς μύθους.

Ξενάγηση Εκπαιδευτικών

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Δημοτικού

Αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Ημερίδα εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Ημερίδα για τα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΑΜΗ

Τα ψηφιακά εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποίησε το ΑΜΗ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Πολυμέσων, Δικτύων και Επικοινωνιών του ΤΕΙ Κρήτης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Εκπαίδευση και διά βίου μάθηση” του ΕΣΠΑ (πράξη “Βιωματικά Πολιτισμικά Περιβάλλοντα”), παρουσιάστηκαν στην εκπαιδευτική κοινότητα σε ημερίδα στις 23 Απριλίου 2016, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης μέσω των Δ/νσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εκτός από τα δύο ψηφιακά προγράμματα «Μια γιορτή στο παλάτι» και «Ταξιδεύοντας στη Μεσόγειο» για μαθητές Γ΄ και Δ΄ Δημοτικού και Γυμνασίου αντιστοίχως, παρουσιάστηκε επίσης από τους συντελεστές του έργου το θεωρητικό πλαίσιο μουσειακής αγωγής στο οποίο βασίστηκαν.

Ακολούθησε εφαρμογή των προγραμμάτων με χρήση ψηφιακής τεχνολογίας από τους εκπαιδευτικούς, στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου και στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 120 εκπαιδευτικοί και εκπρόσωποι εκπαιδευτικών φορέων, οι οποίοι κατέθεσαν ιδιαίτερα θετικά σχόλια για τα εκπαιδευτικά προγράμματα, καθώς και προτάσεις για μελλοντικές εκπαιδευτικές δράσεις.

  • Κατηγορίες

ΑΡΓΙΕΣ

1 Ιανουαρίου: κλειστά

Θεοφάνεια: 08:30 – 15:00

Καθαρά Δευτέρα: 08:30 – 15:00

25 Μαρτίου: κλειστά

Μ. Παρασκευή: 12:00 – 17:00

Μ. Σάββατο: 08:00 – 15:00

1 Μαΐου: κλειστά

Κυριακή του Πάσχα: κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα: 08:00 – 20:00

Αγίου Πνεύματος: 08:00 – 20:00

15 Αυγούστου: 08:00 – 20:00

28 Οκτωβρίου: 08:00 – 20:00

25 Δεκεμβρίου: κλειστά

26 Δεκεμβρίου: κλειστά