Espa logo

FR

Period: Προϊστορική Συλλογή

Πήλινη φιάλη με εγχάρακτη διακόσμηση

Κνωσός. 4η χιλ. π.Χ. Στον λόφο της Κνωσού κάτω από τα ερείπια του μινωικού ανακτόρου ανασκάφτηκε η μακροβιότερη νεολιθική εγκατάσταση στην Κρήτη. Η Κνωσός ήταν ο πρώτος μόνιμος οικισμός που δημιουργήθηκε στην Κρήτη στις αρχές της 7ης χιλιετίας και παρέμεινε ο μεγαλύτερος οικισμός στο νησί έως το τέλος της Νεολιθικής περιόδου, αλλά και κατά την …

Πήλινη φιάλη με εγχάρακτη διακόσμηση Διαβάστε Περισσότερα »

Τοιχογραφία των Δελφινιών

Κνωσός, Ανάκτορο. 1600 – 1450 π.Χ. Εντυπωσιακή απόδοση του θαλάσσιου τοπίου αποτελεί η Τοιχογραφία των Δελφινιών, παρά τον διακοσμητικό της χαρακτήρα. Δύο δελφίνια απεικονίζονται να κολυμπούν ανάμεσα σε μικρότερα ψάρια, τα οποία αποδίδονται με γαλάζια, κίτρινα και ρόδινα χρώματα. Το ανοικτό γαλανό φόντο με το δικτυωτό σε βαθύτερο τόνο του μπλε αποδίδει το νερό και …

Τοιχογραφία των Δελφινιών Διαβάστε Περισσότερα »

Τοιχογραφία των Κρίνων

Αμνισός. 1600-1500 π.Χ. Η Τοιχογραφία των Κρίνων αποτελεί τμήμα ευρύτερης τοιχογραφικής σύνθεσης που κοσμούσε δωμάτιο στον όροφο της έπαυλης της Αμνισού. Παριστάνονται συστάδες λευκών κρίνων που υψώνονται μέσα σε μια βαθμιδωτή κατασκευή ή μπροστά από αυτήν. Η τελευταία παραπέμπει σε κάποιου είδους αρχιτεκτονική διαμόρφωση του χώρου, επομένως φαίνεται ότι εδώ αποδίδεται ένας οργανωμένος περιφραγμένος κήπος. …

Τοιχογραφία των Κρίνων Διαβάστε Περισσότερα »

Τοιχογραφία του Γαλάζιου Πουλιού

Κνωσός, Οικία των Τοιχογραφιών. 1600 – 1500 π.Χ. Η παράσταση του γαλάζιου πουλιού είναι τμήμα της «Τοιχογραφίας με τους Πιθήκους και τα Πουλιά» που κοσμούσε τους τοίχους δωματίου της Οικίας των Τοιχογραφιών, στα δυτικά του ανακτόρου της Κνωσού. Από τα πολυάριθμα θραύσματα τοιχογραφιών που βρέθηκαν αρχικά αποκαταστάθηκαν τρεις συνθέσεις σε πίνακες, ο ένας από τους …

Τοιχογραφία του Γαλάζιου Πουλιού Διαβάστε Περισσότερα »

Η Σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας

Αγία Τριάδα, Νεκρόπολη, Τάφος 4. 1370-1320 π.Χ. Το αριστουργηματικό αυτό έργο είναι μια μοναδική στο είδος της λίθινη κιβωτιόσχημη σαρκοφάγος που βρέθηκε σε ταφικό κτήριο κοντά στην έπαυλη της Αγίας Τριάδας το 1903 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Roberto Paribeni. Η εξωτερική επιφάνειά της καλύπτεται από λεπτή στρώση ασβεστοκονιάματος και είναι ζωγραφισμένη με την τεχνική της …

Η Σαρκοφάγος της Αγίας Τριάδας Διαβάστε Περισσότερα »

Κιβωτιόσχημη λάρνακα

Παλαίκαστρο. 1370-1300 π.Χ. Η κιβωτιόσχημη λάρνακα με το αμφικλινές κάλυμμα από το Παλαίκαστρο διακρίνεται για την πλούσια γραπτή της διακόσμηση. Εικονίζονται σε πυκνή σύνθεση γεωμετρικά διακοσμητικά μοτίβα και συμβολικά θέματα της μινωικής εικονογραφίας, όπως είναι τα άνθη κρινοπάπυρου, ο κίονας, ο διπλός πέλεκυς, τα κέρατα καθοσιώσεως, πτηνά και ψάρια ανάμεσα σε αστρικά σύμβολα. Η διακόσμηση …

Κιβωτιόσχημη λάρνακα Διαβάστε Περισσότερα »

Λουτηροειδής λάρνακα

Αλατσομούρι Παχειάς Άμμου. 1370-1300 π.Χ. Η συγκεκριμένη λάρνακα σε μορφή λουτήρα ή ασάμινθος κατά τον Ομηρικό όρο βρέθηκε στο Αλατσομούρι της Παχειάς Άμμου σε λαξευτό θαλαμοειδή τάφο που περιείχε συνολικά τρεις λάρνακες του ίδιου σχήματος. Φέρει στις εξωτερικές επιφάνειες πλούσια γραπτή διακόσμηση οργανωμένη σε κατακόρυφα φατνώματα με θέματα όπως το χταπόδι, τα άνθη παπύρου και …

Λουτηροειδής λάρνακα Διαβάστε Περισσότερα »

Τοιχογραφία του Ρυτοφόρου

Κνωσός, Ανάκτορο. 1450 – 1400 π.Χ. Η τοιχογραφία του Ρυτοφόρου αποτελεί τμήμα της Τοιχογραφίας της Πομπής, η οποία κοσμούσε τους τοίχους του διαδρόμου που ξεκινούσε από τη δυτική είσοδο του ανακτόρου και οδηγούσε στα επίσημα διαμερίσματα του πρώτου ορόφου της δυτικής πτέρυγας μέσω του Νότιου Προπύλου. Η συγκεκριμένη τοιχογραφία κοσμούσε τον δυτικό τοίχο του Νότιου …

Τοιχογραφία του Ρυτοφόρου Διαβάστε Περισσότερα »

Τοιχογραφία του Πρίγκιπα με τα Κρίνα

Κνωσός, Ανάκτορο. 1600 – 1450 π.Χ. Ο Πρίγκηπας με τα Κρίνα είναι ίσως η διασημότερη μινωική τοιχογραφία. Παριστάνεται νεαρός άνδρας με την τεχνική του ανάγλυφου κονιάματος σε ερυθρό βάθος. Η ανδρική μορφή, που αποτελείται από τρία μη συνενούμενα τμήματα, απεικονίζεται σε φυσικό μέγεθος με πολύχρωμο περίζωμα και ζώνη και φέρει μεγαλοπρεπές διάδημα από άνθη κρινοπαπύρων …

Τοιχογραφία του Πρίγκιπα με τα Κρίνα Διαβάστε Περισσότερα »

Τοιχογραφία του Τριμερούς Ιερού

Κνωσός, Ανάκτορο. 1600 – 1450 π.Χ. Η Τοιχογραφία του Τριμερούς Ιερού (ή των Εξεδρών) αποτελεί εξαιρετικό δείγμα των λεγόμενων μικρογραφικών τοιχογραφιών, μιας τεχνοτροπίας που άκμασε ταυτόχρονα με τις τοιχογραφίες μεγάλου μεγέθους κατά τη Νεοανακτορική περίοδο και χρησιμοποιήθηκε για την απόδοση πολυπρόσωπων συνθέσεων. Μαζί με την επίσης μικρογραφική Τοιχογραφία του Ιερού Άλσους και του Χορού κοσμούσε …

Τοιχογραφία του Τριμερούς Ιερού Διαβάστε Περισσότερα »

back to top
  • Κατηγορίες

ΑΡΓΙΕΣ

1 Ιανουαρίου: κλειστά

Θεοφάνεια: 08:30 – 15:00

Καθαρά Δευτέρα: 08:30 – 15:00

25 Μαρτίου: κλειστά

Μ. Παρασκευή: 12:00 – 17:00

Μ. Σάββατο: 08:00 – 15:00

1 Μαΐου: κλειστά

Κυριακή του Πάσχα: κλειστά

Δευτέρα του Πάσχα: 08:00 – 20:00

Αγίου Πνεύματος: 08:00 – 20:00

15 Αυγούστου: 08:00 – 20:00

28 Οκτωβρίου: 08:00 – 20:00

25 Δεκεμβρίου: κλειστά

26 Δεκεμβρίου: κλειστά