Η Μάρθα Φριτζήλα στο ΑΜΗ. Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024
Φωτογραφίες εκδήλωσης: Δευκαλίων Μανιδάκης (ΑΜΗ) – Βαγγέλης Χριστοδουλάκης
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φιλοξενεί, στις 30 και 31 Αυγούστου την παράσταση “Λουκρητία, ένα μουσικοθεατρικό αφήγημα” στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2024.
Η Λουκρητία, η πιο ενάρετη σύζυγος σε ολόκληρη την Ρώμη, ξεσηκώνει παράνομο πόθο στον γιο του βασιλιά, Ταρκύνιο. Μετά τον βιασμό, εγκλωβισμένη μέσα στις αντιφατικές ηθικές επιταγές του καιρού της αυτοκτονεί πυροδοτώντας την έξωση των βασιλέων και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στη Ρώμη. Έτσι το θέλει ένας από τους πιο γνωστούς ευρωπαϊκούς θρύλους.
Μέσα από το αφηγηματικό ποίημα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ Ο Βιασμός της Λουκρητίας, αναδύεται η σύγκρουση της νεωτερικότητας με τον πρώην συμπαγή μεσαιωνικό κόσμο που κατακερματίζεται· ο νέος, αυτόνομα σκεπτόμενος άνθρωπος αντιμετωπίζει την παρωχημένη αυθαιρεσία των αρχόντων. Ο αρσενικός κόσμος της υπαίθρου, των πολέμων και της ανεξέλεγκτης εξουσίας συγκρούεται με τον θηλυκό κόσμο του εσωτερικού χώρου, τον κόσμο της διαπραγμάτευσης και των ηθικών φραγμών.
Γύρω από τη σαιξπηρική Λουκρητία, έξι μουσικοί, δυο ηθοποιοί και ένας χορογράφος χτίζουν μια μουσικοθεατρική αφήγηση, πλέκοντας τον λόγο και την κίνηση με μουσικούς αυτοσχεδιασμούς αλλά και με παρτιτούρες της ύστερης αναγέννησης, του πρώιμου μπαρόκ και του 20ού αιώνα.
Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2024 και προσφέρεται με δωρεάν είσοδο από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η προκράτηση θέσεων είναι υποχρεωτική.
Πληροφορίες – κρατήσεις θέσεων στην ιστοσελίδα:
https://allofgreeceone.culture.gov.gr/event/loukritia-ena-mousikotheatriko-afigima/
Ημερομηνίες: 30.08 & 31.08.2024
Ώρα Έναρξης: 21:00
Διάρκεια: 75΄
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Σύλληψη, μουσική επιμέλεια: Φανή Βοβώνη
Μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου
Eπιμέλεια κίνησης: Τάσος Καραχάλιος
Δραματουργική ομάδα: Φανή Βοβώνη, Ανθή Ευστρατιάδου, Λένια Ζαφειροπούλου, Τάσος Καραχάλιος, Άρης Μπαλής
Ερμηνεύουν: Άρης Μπαλής, Ανθή Ευστρατιάδου
Μουσικό σύνολο: Φανή Αντωνέλου (υψίφωνος), Λένια Ζαφειροπούλου (μεσόφωνος), Φανή Βοβώνη (βιολί Ι), Ζωή Πουρή (βιολί ΙΙ), Hanna Pakkala (βιόλα), Αθανασία Τέλιου (βιολοντσέλο)
ΑΜΚΕ Ex Silentio
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Ξανθουδίδου & Χατζηδάκη. Τηλ.: 2810-279000. Ηλεκτρ. Δ/νση: amh@culture.gr
Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024, στις 21:00.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και η Περιφέρεια Κρήτης συνδιοργανώνουν συναυλία με την Μάρθα Φριντζήλα. Οι γυναίκες «συναντούν» το Φεστιβάλ Κρήτης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΥΠΠΟ για την Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, την Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024 στις 21:00, στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.
Η είσοδος στον κήπο του Μουσείου θα γίνει αυστηρά με καθορισμένο αριθμό δελτίων ελεύθερης εισόδου για καθήμενους θεατές. Η προμήθεια δελτίων ελεύθερης εισόδου γίνεται από την πλατφόρμα more.com από την Τετάρτη 14 Αυγούστου και έως την εξάντληση των διαθέσιμων δελτίων.
Προμήθεια δελτίων ελεύθερης εισόδου μπορεί να πραγματοποιηθεί στον παρακάτω σύνδεσμο
Δελτία Ελεύθερης Εισόδου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΔΕΛΤΙΩΝ ΣΤΙΣ 20:50.
ΜΑΡΘΑ ΦΡΙΝΤΖΗΛΑ (Duet)
“Ρεζιτάλ – Ιστορίες για την ψυχή” μια μουσική παράσταση για φωνή και πιάνο.
Η Μάρθα Φριντζήλα συναντά τον Τάκη Φαραζή επί σκηνής, για να περιπλανηθούν σε γνωστά και άγνωστα μουσικά τοπία σε μία προσπάθεια “να τινάξουμε από πάνω μας την σκόνη της καθημερινότητας”.
Στην περιπλάνησή τους συναντούν μεγάλους συνθέτες και ποιητές, γνωστά, άγνωστα και παραγνωρισμένα τραγούδια, μεγάλους και πολύ μεγάλους έρωτες, επαναστάσεις, αντιστάσεις, ήρωες και θύματα, πάθη και λάθη.
Σχεδιάζοντας και αυτοσχεδιάζοντας δραπετεύουν και μας καλούν να δραπετεύσουμε μαζί τους από την φυλακή της κάθε μέρας, με όπλα πανίσχυρα ένα πιάνο και μια φωνή.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει τραγούδια από την προσωπική δισκογραφία της Μάρθας Φριντζήλα, τραγούδια Ελλήνων και ξένων συνθετών του 20ου αιώνα, καθώς και παραδοσιακά και “λαϊκά” τραγούδια.
Με την παράσταση “Ρεζιτάλ – Ιστορίες για την ψυχή” η Μάρθα Φριντζήλα και ο Τάκης Φαραζής περιοδεύουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 2011.
Παίζουν:
Τάκης Φαραζής – πιάνο
Μάρθα Φριντζήλα – τραγούδι
Σχεδιασμός ήχου: Γιάννης Παξεβάνης
Σχεδιασμός φωτισμού: Περικλής Μαθιέλης
Οργάνωση παραγωγής: Fishbowl Music Tank
Αύριο Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου θα παραμείνει κλειστό από τις 8:00 έως τις 12:00 λόγω στάσης εργασίας του φυλακτικού προσωπικού.
The Archaeological Museum of Heraklion will remain closed on Thursday 25th July 2024, from 8:00 to 12:00, due to strike of the security guard personnel.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου επισκέφθηκαν σήμερα ο νέος Πρέσβης της Ιαπωνίας εξοχότατος κ. Koichi ITO και η σύζυγός του κ. Misako ITO.
Κατά την ξενάγησή τους από τους αρχαιολόγους του Μουσείου στις συλλογές της μόνιμης έκθεσης, ο κ. Πρέσβης και η σύζυγός τους εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα αριστουργήματα του μινωικού πολιτισμού και την ευχαρίστησή τους για την ευκαιρία που είχαν να επισκεφθούν την Κρήτη.
Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου τον διεθνούς φήμης τσελίστα Yo-Yo Ma.
Mε ιδιαίτερα πλούσια δισκογραφία που αριθμεί περισσότερα από 120 άλμπουμ (πολλά από τα οποία έχουν βραβευθεί με βραβείο Grammy), και με σειρά σημαντικών διακρίσεων – ανάμεσα στα άλλα Avery Fisher Prize (1978), National Medal of the Arts (2001), Presidential Medal of Freedom (2010), Kennedy Center Honors (2011), Polar Music Prize (2012), και Birgit Nilsson Prize (2022) – ο Yo-Yo Ma συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους μουσικούς παγκοσμίως.
Ο κύριος Yo-Yo Ma επισκέφθηκε το Μουσείο με την οικογένειά του και ξεναγήθηκε από τη Γενική Διευθύντρια Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη.
Συνεργασία Ελλάδας-Η.Π.Α. για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου φιλοξένησε στις 6 Ιουνίου 2024 τις εργασίες της δεύτερης μέρας του σεμιναρίου Cultural Heritage School 3.
H σημαντική και ιδιαίτερα βαρύνουσα για τους συμμετέχοντες σειρά σεμιναρίων με τίτλο Cultural Heritage School 3 διοργανώθηκε στο πλαίσιο σύμπραξης του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, της Διπλωματικής Αποστολής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, και του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων, με την πολύτιμη στήριξη του Γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Η στόχευση των σεμιναρίων βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τις θεμελιώδεις αρχές και επιδιώξεις της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως εκφράζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σχετικά με τη διασφάλιση του δικαιώματος των μελλοντικών γενεών να διατηρήσουν ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση στο κοινωνικό αγαθό της κοινής παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Δικαίωμα που προϋποθέτει η παρούσα γενεά να παραδώσει στις επόμενες μια κληρονομιά προστατευμένη από την αλλοίωση και τη φθορά, να αποσοβηθούν δηλαδή οι κίνδυνοι και οι απειλές, φυσικές και ανθρωπογενείς, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Την εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου άνοιξε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου καθηγητής Ιωακείμ Γρυσπολάκης, ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους και τους συνέδρους.
Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η επιτετραμμένη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, κυρία Maria Olson, χαιρέτισαν την έναρξη του 3ου κατά σειρά σεμιναρίου, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου 2024, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη και του Δημάρχου Ηρακλείου Αλέξη Καλοκαιρινού. Η Δρ. Λίνα Μενδώνη επισήμανε τη διάγνωση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά ως προτεραιότητα της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και ως ζήτημα που χρήζει μιας συντονισμένης και διαρκούς διεθνούς προσπάθειας. Η κυρία Maria Olson χαιρέτισε την έναρξη του συνεδρίου, αναδεικνύοντας τη στενή συνεργασία μεταξύ Η.Π.Α. και Ελλάδας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, μια από τις προτεραιότητες του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, πάνω από 60 επαγγελματίες του πολιτισμού και πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό συζήτησαν για τις επιπτώσεις των καιρικών φαινομένων και της κλιματικής αλλαγής διαχρονικά τόσο στα μνημεία όσο και στα μουσεία και στο πολιτιστικό τοπίο, καθώς και για τους τρόπους προστασίας των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς από την κλιματική αλλαγή.
Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του σεμιναρίου, ακολούθησε ξενάγηση των συμμετεχόντων στο Μουσείο, από τη Γενική Διευθύντρια του ΑΜΗ Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη και την Προϊσταμένη του Τμήματος Προϊστορικών και Μινωικών Αρχαιοτήτων Δρ. Γεωργία Φλούδα.
Welcome speech of the President of the Board of Governors
Professor Joachim Gryspolakis
Heraklion, 6th of June 2024
Honorary minister of Culture of the Hellenic Republic, Misses Maria Olson, Deputy Chief of Mission, USA Embassy in Athens, Ladies and gentlemen,
On behalf of the Board of Governors of the Archaeological Museum of Heraklion, I welcome you to this event, which is hosted by the “Ark of the most ancient civilization of Europe”.
Thirteen months ago our museum was converted into a public law legal entity, governed by a board appointed by the Minister of Culture. We hope that this decision of the Hellenic Government will launch the museum, will make it more attractive to the visitors and will give us the opportunity to multiply the periodical exchanges of our treasures with those ones of the most famous and important museums in the world. We promise that we shall do our best for fulfilling this purpose.
Concerning the today’ s event “World Heritage Convention and climate change: Opportunities and initiatives on building resilience for the Greek World Heritage Sites”, sponsored by the Hellenic branch of the ICOM and the Embassy of the USA, we are delighted that our museum was chosen to host it. On the occasion, we inform you that our museum has decided to apply for a membership to the ICOM.
The climate change is the main issue for the entire world. One of our first decisions was the participation of the museum to our country’s effort to minimize the energy consumption. At this point I would like to express my sincere thanks to the Minister of Culture for offering the means to materialize our decision.
Finally, I wish you a very fruitful workshop and a very nice stay in Heraklion, enjoying the local hospitality.
Την Τρίτη 23 Απριλίου 2024 το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου συμμετείχε στην Επιχειρησιακή Άσκηση Σεισμού «ΜΙΝΩΑΣ».
Η άσκηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, διοργανώθηκε από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ). Κατά τη διάρκεια της άσκησης, και αφού ήχησε το μήνυμα συναγερμού από το 112, εκκενώθηκε το κτήριο του Μουσείου και της Διοίκησης, στο οποίο στεγάζονται υπάλληλοι του Α.Μ.Η. και της ΕΦ.Α.Η.
Η ενεργός συμμετοχή των επισκεπτών και των υπαλλήλων είχε ως αποτέλεσμα να δοκιμασθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο το υπάρχον σχέδιο εκκένωσης και τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας. Από την άσκηση έχουν εξαχθεί ήδη χρήσιμα συμπεράσματα για τη βελτιστοποίηση του σχεδίων και των διαδικασιών.
Η συμμετοχή όλων μας στη βιωματική εφαρμογή του σχεδίου εκκένωσης στο πλαίσιο μιας τέτοιας άσκησης πρωτοφανούς κλίμακας, έχει σαφώς θετικό πρόσημο για την αίσθηση ασφάλειας και τη μεγιστοποίηση της πρόληψης, ζητήματα στα οποία το Α.Μ.Η. δίνει ιδιαίτερη σημασία.
Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία τους όλους τους εργαζομένους, τους εντεταλμένους Παρατηρητές, και ιδιαίτερα το κοινό που έτυχε να επισκέπτεται τη συγκεκριμένη στιγμή το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και συμμετείχε ενεργά ακολουθώντας τις οδηγίες των αρχαιοφυλάκων.
Ολοκληρώνεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου ο κύκλος θεματικών ξεναγήσεων στην εκθεσιακή δράση «Διάλογοι για την ισότητα των φύλων», το Σάββατο 27 Απριλίου στις 12:00.
Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί από τους αρχαιολόγους του Μουσείου Ειρήνη Γαλλή και Δημήτρη Μυλωνά.
Η εκθεσιακή δράση πραγματοποιείται στην αίθουσα των μινωικών τοιχογραφιών στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους σε όλα τα μέρη του κόσμου μια πρόσκληση ανοιχτή συμπυκνώνει τη θεματολογία της ισότητας των φύλων. Μας προσκαλεί να προβληματιστούμε, να αναλογιστούμε, να συζητήσουμε για ένα θέμα διαχρονικά επίκαιρο που αφορά το ανάρμοστο και το δυσοίωνο των διακρίσεων και τους μηχανισμούς που γεννούν την έλλειψη ανοχής.
Με ποιον τρόπο θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε τις σχέσεις των φύλων σε μια άλλη εποχή, με άλλα δεδομένα και άλλες κοινωνικές συνδηλώσεις;
Η παρούσα εκθεσιακή δράση, που εγκαινιάζει τον κύκλο «Διάλογοι», φέρνει σε συνομιλία δύο εκφράσεις του θηλυκού και του αρσενικού στην τέχνη της Κρήτης. Η σχετική πρόκληση επιχειρείται με την παρουσίαση, για πρώτη φορά στο Μουσείο, δύο μαρμάρινων αγαλματιδίων της ελληνορωμαϊκής περιόδου (2ος αι. μ.Χ.) και την αντιπαραβολή τους με τις επιτοίχιες ζωγραφικές απεικονίσεις, αριστουργήματα της ακμής του μινωικού κόσμου (16ος – 15ος αι. π.Χ.). Η πολιτισμική αντίθεση προφανής. Εδώ βρίσκεται η πρόκληση της Αντίστιξης, που μας καλεί να δοκιμάσουμε ένα διαφορετικό βλέμμα, μέσα από έναν κύκλο θεματικών ξεναγήσεων που πραγματοποιούνται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024.
Ας δούμε τις τοιχογραφίες της Εποχής του Χαλκού ως μία εικαστική παρέμβαση, ένα επιτοίχιο ζωγραφικό έργο που επικαλείται και υποδεικνύει τη θέση των φύλων στο κοινωνικό πλαίσιο της εποχής. Ας δούμε τη γλυπτική έκφραση των ώριμων ιστορικών χρόνων ως μία εκθαμβωτική παρουσίαση των όγκων και μορφών των θεών που εκπροσωπούν όψεις του ανθρώπινου φύλου και υπαινίσσεται στιγμές της μετεφηβείας των κοριτσιών και των αγοριών – ασύμβατα αλλά και απόλυτα συμβατά θέλγητρα μιας διαφορετικής νιότης. Ας δούμε όλα τα παραπάνω με τα μάτια των δημιουργών που αποτυπώνουν την οπτική της κοινωνίας τους.
Γιατί το Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου προσφέρεται για την εξερεύνηση της απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής, ως ανοικτό παράθυρο θέασης των αρχαίων κοινωνιών της Κρήτης. Στο βάθος του ορίζοντα ανακαλύπτουμε πόσο παγκόσμια και πόσο επίκαιρη είναι η συμπόρευση των φύλων και πόσο αυτονόητη για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για τους συμμετέχοντες. Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου
Ξανθουδίδου 2, Ηράκλειο. Τηλ. 2810-279000